Gasztro - MINK IGY FOZUNK

2020.05.14 20:00  ONLINE STREAM ON INSTAGRAMM FOZESI RECEPTEKKEL, KENYERSUTESSEL - AZ INSTAN!!


2020.05.13 Gasztro ámok futás...

Heni krémest sütött b+



Irj ha akarod a receptet.. ;-D)


2020. aprilis 23. Csutorotok / Kepviselo FANK recept


Annyia bele vagyunk mar faradva ebbe a kib@szott COVID-19 virus helyzetbe, hogy inkabb kozze teszem a receptet. Itt a luxus bortonben mi mar csak fozunk, meg alszunk.

Eloszor is kell csinalni egy ilyen csuszkos tesztat..
Ehhez kell:
- 20 dkg vaj
- 2.5 dl viz
- 1 teaskanal cukor
Ezt el kell kevergelni, utana hozza kell adni
- 20 dkg lisztet
Mind e kozben kevergetni kell, mitha rantast csinalnal..
Amikor elvalik a teszta az edeny falatol mehet bele
- 5 db tojas
DE egyenkent el kell kevergetni robot geppel.

Na ha ez megvan, akkor bele kell tenni egy ilyen kinyomo cuccba, vagy ha epp az nincs a karantenban, akkor egy zazskoba kell bele kuldeni es a csucsket levagni.
Ezzel a keszseggel kell kor korosen zold dio meretu spiralba kinyomkodni suto papirra. Heni szerint tojas meretu bogyok kellenek. :-D)
Ez megyen bele a sutobe 180 fokra elo melegitva, ( vagy 200 Heni szerint ) es kb 20 perc utan vissza kell venni, kb addig legyen a sutoben amig a kozepe is kemeny lesz. Utana hagyni kell kihulni.
Imigyen nez ki...


Kell akkor tolteleket alkotni..

Ehhez kell:
- 8 tojas
- 12 liter tej
- 8 evokanal liszt
- 8 csapott kanal cukor
- 4 csom. vanilias cukor

Tojast szet kell valasztani, a sargajabol a cukorral ki kell keverni, amikor habos mehet hozza a liszt, es a tej. Persze csomo mentesen. LoL.
Felrakod kis langon fozni, keresel egy balekot aki felveri habba a tojas feherjeket. A vegen megy bele a 2 evokanal cukor. Kozben keverni kell a tuzhelyen a kremet, amikor surusodik, mehet hozza a feherje hab.




Na ha minden kihult, a tesztat felbe kell vagni es megtolteni a kremmel a tesztat..
Porcukorral meg kell szorni a tetejet.



2020. április 10 - 11. A kovászolt kenyér sütése

22:00 Dagasztas meg a tobbi 

1./ Alapnayagok összedolgozása
Az egészet úgy kell elkezdeni, hogy a lisztet és a vizet össze kell keverni ill. dolgozni. Erre egy edény tökéletes, ki sem kell egyenlőre venni belőle.

Az általunk használt mennyiségek:
40 dkg fehér liszt
20 dkg rozsliszt
3.5 dl víz

A folyamatos lényege hogy a búza szemek magukba szívják a vizet. Ezt össze kell rendesen dolgozni. Erre jó a gép is, de a kézi dagasztás a tuti.
** 30 perc szünet **








2./ Kovász hozzáadása
Hozzáadjuk a kovászt, összedolgozzuk, varunk.
Legalább jó 10 percig gyúrni kell a tésztát, amíg ilyen duzzadt, homogén tészta lesz belőle..
** 30 perc szünet **

















3./ Só hozzáadása
Hozzáadjuk a sót ( kb. 2 teáskanál )  és összedolgozzuk. A só megfogja a kelest, úgyhogy csak a itt, a dagasztás előtt adjuk a tésztához.
** 30 perc szünet **
















4./ Csapkodás - gyurmázás
Csapkodás.. A tészta ekkor meg ragad. Ez a jó. Ki kell venni az edényből, egy gyúró deszkára, nem kell a deszka alá liszt! és el kell kezdeni csapkodni a tésztát. Alányúlsz a tésztának a tőled távolabbik feléről, kiemeled, és a hátulról előre odacsapod. Utána oldalt nyúlsz alá, elfordítod 90 fokkal és újra. Kb 2-3 perc után mar nem ragad a tészta.. ) nem tudom miért :-)
Minden esetre ezt a csapkodós dolgot eléggé gyorsan kell csinálni, különben oda ragad a kezedhez az egész hóbelevanc..
Az edényt ki kell olajozni és úgy kell visszatenni a tésztát bele. Liszt meg mindig nem kell.
** 30 perc szünet **








5./ Hajtogatás

Benne az edényben.. Alányúlsz, kihúzod, összehajtod. Ez a kovaszolt kenyér trükkje. Ezt kb. 2-szer 3-szor meg kell csinálni - mar a hajtogatást,. mint processzt  - 30 perces szünetekkel, közben mindig  kell a tészta. Mindezt lehet csinálni az edényben, felesleges kivenni.
** 30 perc szünet hajtogatásonként **

6./ Formázás

Ha meg mindig van hozza idegrendszered, mert mar órák óta baszkod sz a kenyérrel, akkor meg kell formázni. Kiveszed az edényből, összehajtásod, és a feje tetejére állítod a tésztát. Itt mar kell liszt a deszkára.  A tészta túlsó vége felől magad fele húzod a tésztát, hogy saját maga alá kerüljön, ettől megformázod. Az egészet úgy képzeld el, hogy nyitott tenyérrel mintha megöleled a tésztát alá nyúlsz és elkezded magad fele csúsztatni.
Kerítesz egy szakajtót ( ? ) de jó egy edény is. Mi pl. egy konyha ruhát rakunk az aljába, és megszórjuk liszttel. Ebbe rakjuk bele fejjel lefele a kenyeret, érdemes megkarcolni, mintegy mintázat. Az egész megy éjszakára a hűtőbe, le
takarva..
** kelesztés egy éjszaka **







7./ Sütés

Kell sütő, felfűtve 250 fokra. Igen a kemence a csúcs, de éppen egy 90 m2 -es apartmanba vagyunk bezárva, úgyhogy sütő van.  Kell egy tepsi vagy valami, amit benn kell hagyni a sütőben, hogy az is 250 fokos legyen.. Tehát a kenyeret forró tepsibe kell rakni. Mi a tepsi alá sütő papírt teszünk. En a szakajtóból a megkelt kenyeret a sütő papírra borítom ki, ti. fejjel lefele volt betéve, és a papírral együtt helyezem majd a tepsibe. Van aki esküszik arra, hogy a kenyeret meg kell " mosdatni " , azaz a tetejét be kell vizezni. Van aki arra esküszik, hogy kell egy edényben víz a sütőbe és akkor gőzös sütés lesz.
Próbáld ki. Mi is addig kísérleteztünk, amíg jó nem lett a kenyér. Elég sok baromságot láttunk a youtube - on. Ha beraktad akkor 10 perc után le kell venni a sutot 210 fokra.

A sütési idō kb.40 -45 perc.

8./ Az eredmény: Kovaszolt kenyér


Könnyu, lyukacsos, szép es finom....


Ne keseredj egy, kb. 3 - 4. -ik kenyér lesz jó. De a többi is a mienk :-) Ami fontos:
  • - rozsliszt nélkül sem a kenyér sem a kovász nem indul meg
  • - fontos az első keverés után a víz - liszt keverek pihentetése
  • - a sót nem szabad hozza adni idő előtt

  • nem kell megijedni az egész éjszakás hűtőben tartott kelesztéstől, a kovaszolt kenyér tésztájának több idő kell
  • ha egyszer elkezdted a folyamatot, nem tudod abbahagyni, baszkodni kell vele minimum 3 és fel óra amíg el tudod tenni éjszakára..



9:47 A kovász
A kovaszolt kenyér elkészítéséhez leginkább kell egy igen jó kis kovász. Először mi is ( itt a karanténban ) fehér lisztből próbáltunk kovászt bütykölni. Jobb híján mivel nem volt rozs lisztünk.
Fehér lisztből macera a kovászt jól begerjeszteni. Amikor szereztünk rozslisztet, akkor egy szem pillantás alatt eldurrant a cucc. A kenyér sütés előtt 6-8 órával meg kell etetni a kovászt. Ez lesz az utolsó etetés mielőtt felhasználjuk. Előző nap érdemes szétválasztani, és a felet eltenni a következő sütéshez.

folyt. köv.


2020. április 9. Jön !! A kovászolt kenyér készitése képekkel
Holnap este elkezdjuk meggyurni a kenyeret, amit aztan szombaton reggel fogok kisutni..

2020 aprilis 6.

A HETI Menu

Amit igertem. Tudni kell van persze nehany dolog ami itt Andaluziaban NINCS.
- éleszto ( mert nem lehet kapni )
- griz / buzadara
- sport szelet, vanilias karika, pick szalami, parizsi

Hetfo - zoldborso fozelek, virsli
Kedd - fajitas
Szerda - tojasos nokedli salata
Csutortok - lecso kolbasszal, tojassal + aranygaluska
Pentek - pisztrang sulve, petr. krumpli*
Szombat - hus leves, sonka, tojas + fonott kalacs
Vasarnap - ua. + sutemeny + zserbo

*valami Husvethez kotheto dolog miatt a heti hal penteken lesz



2020.aprilis 5.

 Kovász készitése
Szoval mi is kiserleteztunk evvel, de a legfontosabb tapasztalat, hogy a kovasz keszites kulcsa a
ROZSLISZT ( Heni fedezte fel ezt )

A keszites menete:
- 100 gr rozsliszt
- 100 gr viz
osszekeverni, betenni egy uvegbe es nem lezarni, kb. szoba homersekleten tartogatni
24 ora mulva:
- 1 evokanal rozsliszt
- 2 evokanal feher liszt
- 3 evokanal viz
A 3. ik naptol etetni kell a kovaszt, napi 1-2 alkalommal:
ugyanugy mint fent.
Ha tul sok akkor szet kell szedni kettobe, vagy kidobod az egyik felet, vagy tovabb csinalod mert az egyik felet ugyis el fogod hasznalni kenyer suteshez.

Ha kesz a kovasz, kb 7-10 nap alatt keszul el, akkor tudunk kovaszolt kenyeret sutni.
A kovasznak kb. igy kell kineznie:



2020.04.04 szombat
Itten aztán mindenki jól be van zárva. Az előre gyártott kaja minősége és tisztasága .. hmm.. bizonytalan. Ebben a jópofa helyzetben a l. legjobb, ha az ember és annak a leánya otthon próbál valami ételt barkácsolni. Ennek kapcsán két dologgal próbálok segíteni:
Minden heten közreadok egy kb. egy heti menüt és alkalmanként egy - egy receptet. 
Nem csinálunk nagy faxnit a főzőcskéből, egyszerű módon egyszerű ételeket kell tudni főzni.
Az interneten persze számtalan recept található, de egy része hihetetlenül bonyolult, a másik része meg tele van ökörséggel.

A mai recept:
KOVÁSZ
KOVÁSZOLT KENYÉR















folyt kov.

No comments:

Post a Comment